Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZABADSÁG

szabadido.png

 

 

Cikkek

2020.11.11

VIKINGEK - sorozatkritika

/ Menüpont: SZABADSÁG

image_20170802_071018_42229.jpgHosszú és fájdalmas szülés volt, de valahára a végére értem. Mondhatom, megszenvedtem ezt az időszakot! Mégis, hősiesen kitartottam, hogy saját szememmel győződjek meg róla, kikkel is állunk szemben. Vegyük tehát sorra, milyen veszedelmekkel kell farkasszemet néznie napjainkban a valódi hittel élő keresztény embereknek, mert ez a sorozat – az eddig elkészült összes évadában – talán mindet előrevetíti számunkra. És mindenkit figyelmeztetek: ne legyenek illúziói!

 
Teljes bejegyzés

2020.12.06

Mikulásos sztori

/ Menüpont: SZABADSÁG

1.jpg12 éves nagyfiam a minap – nagy ijedtségére – az alábbi írást olvasta a padlásunk valamelyik zugából előkotort Hahota magazinban:

"Kedves Gyerekek! Az idén nem látogatlak meg benneteket. Nem mászom be a kéményen keresztül. Nem is bujkálok nehogy észrevegyetek, mikor a koszos és büdös csizmátokba belerejtem azokat a finom és drága csokikat. Nem kérdezem meg, hogy jók voltatok-e, meg hogy mi a kedvenc versetek (vakarcsok, nem is tudjátok, hogy mi az a vers). Nem próbálok a hitelesség kedvéért olyan sztorikkal előhozakodni, amiket harapófogóval szedtem ki a szüleitekből. Nem, nem és nem; öreg vagyok már bohócnak! Ne hebegjetek, habogjatok, hogy kikeféltétek a csizmátokat, meg hogy milyen nagyon vártatok, meg hogy egyáltalán nem direkt löktétek le az idős nénit a troliról..."

 
Teljes bejegyzés

2020.12.26

Bloomék karácsonyi narancsos kacsája

/ Menüpont: SZABADSÁG

head-duck-with-orange.jpgÉvekig kutakodtam a neten, sőt az Édesanyámtól örökölt öreg szakácskönyveket is kiolvastam a témában, hogy megtaláljam a tökéletes karácsonyi narancsos kacsa receptjét. Olvastam néhány hasznos cikket, de a rengeteg sületlenség, amik még egy kezdő háziasszonyt is gyanakvással töltöttek volna el, végül elvették a kedvem a gasztronómiai utánzástól. Úgy döntöttem tehát, hogy ötvözöm inkább harminc év főzőtudományát, az innen-onnan felcsipegetett információ-morzsákkal, és én magam alkotom meg egy tökéletes karácsonyi főfogás receptjét. A végeredmény pedig egy omlós, ízes, porhanyósra sült szárnyashús lett, nyakon öntve egy selymes, krémes, eszményi karácsonyi ízekkel megkomponált mártással.

Idén két kacsát sütöttem ki, amik karácsony végéig sem tartottak. Az utolsó morzsáig bepusziltuk őket! A melléjük tálalt mennyei mártás pedig még a szentesti parki sétánk során is belülről simogatta a pocakunkat. Nem győztük emlegetni!

 
Teljes bejegyzés

2021.01.02

Karácsonyi üdvözlet (2006) - film

/ Menüpont: SZABADSÁG

faith-and-cody_tiny.jpg

Cody Cullen, a magányos hivatásos katona, meghatódva az afgán fronton kapott névtelen karácsonyi üdvözlőlaptól, Nevada Citybe utazik, hogy találkozzon a lap feladójával, Faith Spelmannel. Mikor megérkezik a mit sem sejtő levélíróhoz, meglepődik a nő családjának szíves vendégszeretetén. Mivel nincs hová hazatérnie, az ünnepek idejére a Spelman család alkalmazásába szegődik. Az együtt töltött idő alatt azonban beleszeret Faithbe. Ám a boldog vég még nincs kőbe vésve, mert váratlanul megérkezik Faith nagyvilági vőlegénye, hogy a karácsonyt együtt töltse szerelmével...

 
Teljes bejegyzés

2021.01.08

ECG, a tökéletes vidéki stílus

/ Menüpont: SZABADSÁG

9890abcbe9bb7d1977722dc8e1738117.jpgEgy harmonikus és otthonos vidéki fészek megteremtése a családunk számára: a regényírás után ez a legkedvesebb elfoglaltságom. Mindig is sok időt töltöttem az otthonunk tökéletesítésével, és bár távol vagyok még a vágyott céljaimtól, már az odavezető út is számtalan izgalmat tartogat egy magamfajta kreatív nő számára.

Az otthonteremtés nálam nem merül ki lakótereink tökéletesítésében – bútorok újrafestésében és kárpitozásában, függönyök-terítők-párnák varrásában, kidobásra ítélt kacatok dísztárgyként való újragondolásában –, nagy lelkesedéssel ékesítem a családtagjaim öltözködését is. A lakóhelyünk és házunk hangulatának megfelelően az öltözködésben is az angol vidéki stílust kedvelem. Ennek a lenyűgöző otthonosságot árasztó eszköztárnak az alapvető kellékei a kötött felsőruhák és változatos tweedszövetek tarka kavalkádja. Egyszerűen nem tudok betelni ezekkel az anyagokkal és párosításokkal! Így ezt a szenvedélyemet a családtagjaimra is sikerült már ráragasztanom. Jó pár embert el kell tehát látnom kötött mellényekkel, amiket egy english country gentleman stílusához méltó ötletességgel igyekszem megalkotni számukra...

 
Teljes bejegyzés

2021.01.26

Az élet dicsérete (2020) - sorozat

/ Menüpont: SZABADSÁG

boritokep_mini.jpegEbben a bűbájos angol sorozatban ismét belefeledkezhetünk a múlt századi angol vidéki élet harmóniájába és szívmelengető, barátságos légkörébe. Az állatorvosi egyetemről frissen kikerült, szerény és elkötelezett James Harriot - követve álmait - állatorvosként szeretne elhelyezkedni, a csodálatos Yorkshire Dalesben. Hamar ráébred azonban, hogy az állatok kezelése mellett, Dales farmereinek bizalmáért is keményen meg kell dolgoznia. James beköltözik új otthonába, a Skaledale házba, ahol megismerkedik új lakótársaival is: rendetlen főnökével, Siegfrieddel; annak szertelen öccsével, Tristannal; és éles eszű házvezetőnőjükkel, Mrs. Hallal. Ennek tetejében egy helyi gazda dolgos és gyönyörű lánya lassacskán minden másról eltereli James figyelmét...

 
Teljes bejegyzés

2021.02.10

Terepfutás (2015) - film

/ Menüpont: SZABADSÁG

mcfarland-usa.jpgJim White (Kevin Costner) levitézlett sportedző, aki kellemetlen modora miatt a legtöbb állásából kénytelen továbbállni, ezért családjával rendszeresen költöznie kell. Utolsó lehetőségként egy kaliforniai élelmiszer-termesztő kisvárosban, McFarlandben vállal munkát, a helyi gimnázium tanáraként. Családjával eleinte nehezen illeszkednek be új otthonukba a környék szegényes viszonyai miatt, idővel mégis megtalálják a közös nevezőt a helyi – főként latin bevándorlókból álló – lakosokkal. Eközben White edző felfedezi, hogy az ültetvényeken dolgozó diákjai kivételes futóadottságokkal rendelkeznek az életvitelüknek köszönhetően. A film egy csodálatos igaz történeten alapul, és egy olyan vidéken játszódik, ahonnan a más munkához nem értő földműveseken kívül már mindenki elmenekült. A kemény robotba belefásult helyiek nem dédelgetnek álmokat, elképzelni sem tudják, miként lehetne esélyük a kitörésre. Gyermekeik iskola előtt és után a földeken dolgoznak, és jobb híján mindenhová futva közlekednek. Az alkalmi mezőgazdasági munkákból élő családok fiai tehát jobban már nem is különbözhetnének a terepfutó sportot általában űző elit gimnáziumok kiváltságos diákjaitól. A frissen megalakult futócsapatnak így nem csupán fizikai korlátait, de saját kishitűségét és mások előítéleteit is le kell győznie, ha el akarja nyerni az 1987-es év állami bajnoki címét terepfutásban...

 
Teljes bejegyzés

2021.03.03

Auschwitz - A nácik végső megoldása (2005) - dokumentum-sorozat

/ Menüpont: SZABADSÁG

auschwitz_li.jpegA világtörténelem legnagyobb tömeggyilkosságának helyszíne: Auschwitz. 1,1 millió ember halt meg itt, több, mint a II. világháború brit és amerikai áldozatai összesen. Mégis, kevesen ismerik ennek a hírhedt tábornak a valós és meglepő történetét. Auschwitz destruktív dinamizmusával a náci állam mikrokozmoszává, és Hitler torz világképének logikus következményévé vált. A televízióban eddig soha nem látott, a táborról készült ritka archív felvételek, CGI illusztrációk, és a döntéshozatal kulcsfontosságú pillanatainak drámai rekonstrukciója révén bontakozik ki Auschwitz története, és a mögötte rejlő szörnyű ideológia. Az angol filmsorozat az auschwitzi tábor történetére és létrejöttére, továbbá az elkövetők mentalitására fókuszál. Részben olyan dokumentumokon alapul, melyek csak a kelet-európai archívumok megnyitása óta hozzáférhetők, és olyan interjúkon, melyek az események résztvevőivel, többek közt az SS tagjaival készültek.

Auschwitz borzalmai nem teljes elszigeteltségben történtek. A tábor fejlődése elválaszthatatlan a németek kelet-európai terjeszkedésétől. A modern korban egyedülálló, pusztító háború volt ez, melyben külön gyilkolóbrigádok ölték a civileket. A háború előrehaladtával a náci döntéshozók megalkották a történelem egyik leghírhedtebb doktrínáját, amit ők végső megoldásnak neveztek, és a zsidók teljes kiirtását tűzte ki céljául. Auschwitz volt az a hely, ahol a nácik először haladtak végig az ipari léptékű és szervezettségű tömeggyilkossághoz vezető úton, amit ez a halálgyár jól jelképez. A film bemutatja Auschwitz létrejöttének megdöbbentő részleteit, és a náci tömeggyilkos masinéria működését.

 
Teljes bejegyzés

2021.03.24

Az áldozat (2019) - minisorozat

/ Menüpont: SZABADSÁG

the-victim_li.jpegAz angol BBC kiváló jogi thrillere egy kivételes lélektani dráma, melyet díjazásra méltó színészi alakítások tesznek feledhetetlenné. A történet arra keresi a választ, hogy napjaink társadalmának jogi és erkölcsi labirintusában, kik valójában a valódi áldozatok?
A sztori középpontjában egy példás családi életet élő, skót buszvezető áll, aki egy internetes hecckampány áldozatává válik. Eközben a másik szálon egy gyászoló anya történetét ismerhetjük meg, aki nem képes túllépni múltjának sérelmein. Főhőseink útjai természetesen hamar keresztezik egymást, miközben mi - nézők - a sorozat tehetséges dramaturgjainak hálójában vergődve, érzelmileg hol az egyik, hol a másik oldalra csapódunk.

 
Teljes bejegyzés

2021.04.02

Locsolóversek helyett

/ Menüpont: SZABADSÁG

kiefer-bela.jpg

fotóKiefer Béla

 
Teljes bejegyzés