Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanuljunk meggazdagodni!

of-the-month.jpgA hétköznapi élet problémái közül a legtöbb ember számára talán az anyagi felemelkedés és egzisztenciális jólét megteremtése a legfontosabb. Sokakról elmondható, hogy ennek megvalósulása már önmagában elég is lenne számukra a földi boldogsághoz, és nem is törekednének azután többre. Szerintem pont ez a kicsinyes hozzáállás az egyik oka annak, hogy a legtöbb keresztény anyagi területen nem könnyen találja meg az áldása helyét. Hiszen ha Isten megadná számukra az anyagi bővölködést, talán csak belemerülnének az élet gondtalan élvezetébe, és eszükbe sem jutna hasznot hajtani Isten munkája számára is.

Én azonban – most mindenkiről a legjobbat feltételezve – szeretném megosztani azokat a tapasztalataimat, amiket az elmúlt közel harminc év során, Istennel járva értettem meg az anyagi felemelkedéshez vezető úttal kapcsolatban.

Ha az Isten Igéjének való engedelmességet vesszük alapul egy hívő ember életében, akkor az anyagi siker megvalósulásának erős fundamentuma már rendelkezésére is áll, hogy akár egy pompás palotát építhessen rá. A teljes evangéliumi, minőségi gyülekezetekben rengeteg tanítás elhangzik arra vonatkozóan, hogy mik is pontosan az anyagi áldás megszerzésének Istentől rendelt feltételei, a Biblia szerint. Például a pénzügyi dolgokban való korrektség, az adósságok visszafizetése, folyamatos tizedfizetés, adakozás és alamizsna stb. Ezekre azonban én most nem szeretnék részletesen kitérni, hiszen mindenki számára elérhetők elhangzott tanítások vagy könyvek formájában az interneten (pl. Kenneth Copeland: A bővölködés törvényei; Kenneth E. Hagin: Bibliai kulcsok az anyagi bővölködéshez). Akit valóban érdekel ez a téma, mert az életfogytig tartó, pénzért való törleszkedés helyett szeretne inkább Isten vezetése szerint élni és áldásba kerülni, az ne legyen rest utánajárni ezeknek a dolgoknak.

Én most inkább az anyagi jólétbe jutás hétköznapi, emberi hozzáállásunkban és körülményeinkben is megnyilvánuló feltételeit szeretném kifejteni, amik ugyancsak a bibliai követelményekből eredeztethetők, sőt azokkal szerves egységet alkotnak.

smart-ways-to-invest.jpg

Itt van mindjárt elsőként a tanulás.

Mondhatom, a tanulás keserves dolog, legyen szó akár egy hétköznapi szakma elsajátításáról, vagy az Isten tudományában való jártasság megszerzéséről. Nem véletlen tehát, hogy igazán nagy tudású szakemberekből manapság egy sem lézeng a munkanélküliek piacán. De a keresztény egyházban is ritkán találkozunk a Bibliát kiválóan ismerő és értő, kiművelt főkkel.

Tapasztalataim szerint az első és legfontosabb követelmény – természetes szinten – az anyagi és egzisztenciális, illetve társadalmi felemelkedéshez a szaktudás. Bármi is legyen Isten vezetése arra vonatkozóan az életünkben, hogy milyen munkában foglalatoskodva kell eltöltenünk a földi létezésünk idejét, egy dologban mindenki biztos lehet: valamiféle szaktudás megszerzésének programja mindannyiunk sorsába bele van kódolva. Olyan nincs, hogy valakit az Isten henyélésre, kóklerkedésre, zsiványkodásra vagy ügyeskedésre hívott el. Ha eddig ezekben gyakoroltad magadat, akkor sürgősen térjél meg belőlük, mert az anyagi felemelkedésednek te magad vagy a legfőbb akadálya. Valamilyen értelmes tevékenységben, egy hétköznapi munkafolyamatban jártasságot kell szereznünk ahhoz, hogy Isten áttörést adhasson a pénzügyeinkkel kapcsolatban. A szaktudás megszerzéséhez vezető út pedig elsősorban tanulást jelent. Igen, már megint ez a fránya tanulás! Bizony, mindannyiunknak szükségünk van tanulásra ahhoz, hogy képesek legyünk az anyagi lehetőségeinket szintekkel feljebb emelni.

hard-study.jpg

Napjainkban viszonylag könnyedén lehet mindenféle ebenguba diplomákat szerezni, itt-ott-amott. De valamirevalót, ami nagyra becsült értékkel bír a munkaerő piacon, amiért a cégek azután hajlandók több százezres, akár milliós fizetéseket is kicsengetni, ilyenhez a diákok egyre szűkebb rétegének sikerül csak hozzájutnia. Ami persze jó hír mindazoknak, akik erősen elszánták magukat, hogy kemény munkával és áldozatos kitartással kikaparjanak maguknak egy olyan végzettséget, amivel az életük azután – legalábbis anyagi területen – gördülékeny suhanáshoz hasonlít majd, egy simára aszfaltozott úton. Mert egy jó végzettség megszerzése nem csupán észbeli kérdés, számos egyéb képesség is szükségeltetik hozzá, amikkel csak kevesen rendelkeznek. És itt nem csupán a diplomáról beszélek, hiszen egy kétkezi szakma mesterfokon történő elsajátítása, vagy egy hosszútávon is prosperáló, sikeres vállalkozás felépítése szintén nem nímandoknak való feladat. Akikből tehát ezek az egyéb képességek hiányoznak, azok szinte determinálva vannak egy alacsonyabb színvonalú létezésre. Hogy miért mondom ezt?

Mert a tanulás véres dolog, amire ha valaki odaszánja magát, hát a kését saját lusta természetének vaskos nyakára kell helyeznie, minden nap. Aki erre nem képes, az sosem lesz győztes a tanulásban és munkában. Eljuthat persze akár a diplomaosztóig is (2.0 átlaggal), vagy egy jó állás megszerzésére (vaktyúk is talál szemet alapon), de senki ne áltassa magát: aki a tanulásban hanyag, becstelen vagy lusta volt, az a munkájában is pontosan ugyanilyen lesz. A tanult és intelligens munkaadók pedig, nagyon hamar kiszagolják ám a szaktudás és emberi minőség hiányát. Aztán rövid úton megszabadulnak az alkalmatlan munkavállalóiktól, hiszen nem fogják a saját megélhetésüket és elért eredményeiket kockára tenni haszontalan vagy káros alkalmazottak kedvéért.

– folytatás következik –

useless.png

Edna Holy Bloom keresztény blog keresztény blogok keresztény blogger keresztény blogger