Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Terepfutás (2015) - film

mcfarland-usa.jpgJim White (Kevin Costner) levitézlett sportedző, aki kellemetlen modora miatt a legtöbb állásából kénytelen továbbállni, ezért családjával rendszeresen költöznie kell. Utolsó lehetőségként egy kaliforniai élelmiszer-termesztő kisvárosban, McFarlandben vállal munkát, a helyi gimnázium tanáraként. Családjával eleinte nehezen illeszkednek be új otthonukba a környék szegényes viszonyai miatt, idővel mégis megtalálják a közös nevezőt a helyi – főként latin bevándorlókból álló – lakosokkal. Eközben White edző felfedezi, hogy az ültetvényeken dolgozó diákjai kivételes futóadottságokkal rendelkeznek az életvitelüknek köszönhetően. A film egy csodálatos igaz történeten alapul, és egy olyan vidéken játszódik, ahonnan a más munkához nem értő földműveseken kívül már mindenki elmenekült. A kemény robotba belefásult helyiek nem dédelgetnek álmokat, elképzelni sem tudják, miként lehetne esélyük a kitörésre. Gyermekeik iskola előtt és után a földeken dolgoznak, és jobb híján mindenhová futva közlekednek. Az alkalmi mezőgazdasági munkákból élő családok fiai tehát jobban már nem is különbözhetnének a terepfutó sportot általában űző elit gimnáziumok kiváltságos diákjaitól. A frissen megalakult futócsapatnak így nem csupán fizikai korlátait, de saját kishitűségét és mások előítéleteit is le kell győznie, ha el akarja nyerni az 1987-es év állami bajnoki címét terepfutásban.

 

Niki Caro rendező kivételes érzékkel mutatja be, miként születhet a sárga porból új élet, ahogy a sikertelenségei által közömbössé silányult White edzőben újjáébred a küzdőszellem, és a vöröslő naptól ragyogó horizonton végül felfedezi a nélkülözött lehetőségekben rejlő új perspektívákat, kilátástalan diákjai és önmaga számára. A Terepfutás hatalmas motivációs tőkével érzékelteti számunkra, hogy az emberi sorsokban a legnagyobb értékek és kincsek feltárása gyakran azért marad el, mert senki sincs, aki hajlandó lenne azokat az élet sivár, köves talajából kiásni és felszínre hozni.

 

A Tűzszekerek óta, mely 1981-ben négy Oscar díjat nyert, csak kevés atlétikával és futással foglalkozó produkciót láthattunk (pl. Harc a másodpercekért; Korlátok nélkül; Rendíthetetlen; Race), de a 2015-ös Terepfutás (McFarland, USA) méltó folytatása a sorban legendás elődeinek.

 

Edna Holy Bloom keresztény blog keresztény blogok keresztény blogger keresztény bloggerek

kb_kicsi.png